0001

Білоруські солдати воюють за Україну

Незліченна кількість іноземців з кількох десятків країн воюють на боці України у війні проти російської агресії. За кілька годин до нічної комендантської години в ірландських барах від Львова до Києва та Одеси можна почути групи різних американських, європейських і навіть японських і корейських волонтерів, які обмінюються історіями та обговорюють майбутні поїздки на передову.

Хоча жоден із добровольців не є членом збройних сил відповідних країн, більшість з них колись служили в збройних силах, часто в Іраку та Афганістані. Хоча деякі відкрито говорять про неадекватність своїх вітчизняних політичних лідерів, лише один контингент фактично використовує війну в Україні як тренувальний полігон для здійснення зміни режиму вдома: білоруси.

«Після перемоги України наша боротьба тільки почнеться», — сказав Newsweek білоруський боєць, який служив у Сєвєродонецьку та Бахмуті. «Для нас війна в Україні – лише перший крок до визволення рідної землі».

У серпні 2020 року, після того як президент Білорусі Олександр Лукашенко був оголошений переможцем своїх шостих президентських виборів, отримавши офіційну частку голосів у 80,1%, міські площі по всій країні майже миттєво заповнилися десятками тисяч громадян, які мирно протестували проти результату, який не був визнаний як законний для будь-якої західної країни.

Хоча часом здавалося, що громадський тиск може змусити режим Лукашенка шукати певної форми політичного компромісу зі своїми виборцями, поєднання допомоги з боку Росії Володимира Путіна та жорстоких репресій з боку внутрішньої поліції було достатньо, щоб утримати Лукашенка в президентському палаці.

«У 2020 році ми дізналися, що, на жаль, білоруське громадянське суспільство не може вплинути на політичні зміни, не погрожуючи застосуванням насильства», – пояснив білоруський боєць.

Хоча більшість солдатів білоруських добровольчих підрозділів, які воюють в Україні, проходили обов’язкову службу в армії своєї країни, досвід, який вони отримали в боях, відрізняє їх від їхніх однолітків удома, навіть тих, хто служив у службах безпеки Лукашенка.

«Ще рік тому дуже мало з нас були досвідченими солдатами, але ситуація змінюється щотижня», — сказав він. «Я вмів стріляти на полігоні, але ми не знали, що означає виступати проти танків і артилерії. Тепер, коли ми це робимо, ОМОН нас не лякає».

“Ми переможемо Путіна в Україні”, – додав він. «А без Путіна Лукашенка більше немає».

Не лише білоруські фронтовики розуміють реальність політичної вразливості Лукашенка. До 24 лютого цього року Олексій Францкевич, керівник Білоруського кризового центру у Львові, займався допомогою білоруським політичним емігрантам за кордоном. Проте з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну його робота була зосереджена на досягненні перемоги на полі бою над силами Путіна.

“Українці борються всім, що мають”, – сказав Францкевич. «Вони жертвують гроші на армію, тому що знають, що їхня єдина надія на майбутнє залежить від перемоги у війні, і білоруси розуміють те саме».

У той час як західні уряди продовжують постачати Україні сучасну зброю, яка їй знадобиться для звільнення тих частин її території, які все ще знаходяться під російською окупацією, зусилля Францкевича є частиною менш оціненої міжнародної кампанії, спрямованої на те, щоб чоловіки та жінки, які беруть участь у бойових діях, були в комфортних умовах та добре нагодованими, наскільки це можливо за даних обставин.

«Ми збирали м’ясні консерви, чоботи, пікапи і всяку іншу дрібницю, яка потрібна на фронт», — сказав Францкевич. «Увесь цивілізований світ підтримує Україну, і справжні білоруси теж є частиною цього».

Білоруський боєць, як і тисячі українських воїнів, які зараз сидять у крижаних окопах на передовій війни, висловив свою подяку.

«Сигарети отримуємо від українських волонтерів, теплі штани — з Великої Британії, продуктові пайки — з Франції», — сказав він.